eli Ranskalainen kinkkupiirakka

4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

250 g maitorahkaa

250 g margariinia tai voita

ripaus suolaa

voita vuoan voitelemiseen

Päälle:

75 g keittokinkkua

100 g pekonia

(50-75 g katkarapuja)

Täyte:

2 rkl vehnäjauhoja

2 suurta munaa

2 dl hapanta kermaa tai kermaviiliä

200 g juustoraastetta

2-3 rkl silputtua ruohosipulia

valko- tai mustapipuria

 

  1. Sekoita pehmeä rasva ja rahka keskenään. Lisää jauhot ja suola. Pane taikina tunniksi jääkaappiin jähmettymään. Vuoraa taikinalla irtopohjainen vuoka ja paina reunat huolellisesti vuoan reunoja vasten.

  2. Leikkaa kinkku ja pekoni pieniksi kuutioiksi ja levitä ne taikinalevylle. Quiche on vielä herkullisempi, jos lisäät taikinapohjalle katkarapuja. Jätä silloin ruohosipuli pois.

  3. Sekoita täytteen ainekset huolellisesti keskenään, mausta seos ja levitä lihakuutioiden päälle.

  4. Paista 200-225 steessa puolisen tuntia ja tarjoa kuumana.

Tekijän kommentit: En halunnut tehdä piirakkaa irtopohjaiseen vuokaan joten taikinasta riitti aika hyvin kahteen pyöreään vuokaan. Ainoa sitten, että täytteeseen kannattaa varata enemmän aineksia. Minulta loppui juustoseos kesken ja toisen piirakan jatkoin sitä pelkällä juustoraasteella. Erittäin hyvää ja helposti sovellettava ohje nimittäin minä lisäsin toiseen piirakkaan paprikaa. Pekonista johtuen piirakasta tulee hyvin suolaista joten varokaa sen pekonin kanssa. Alkuperäinen ohje: Valitut palat; Leivonta; Makujen maailma (1994)